På begäran av en viss Dawid - BAKISMAT!!!!!!!!!!!
Dawid Pacut (våran fina sötnöt) ville ha ett grymt recept på bakismat för att i utbyte bli en regelbunden läsare hos oss. Därför har vi valt att publicera en enkel rätt som minst sagt mättar magen. Rätten passar sig inte bara om man är bakis utan är även en liten "slit och släng-rätt" som man kan ha med som matlåda till olika platser. Receptet är hämtat från http://www.alltommat.se, länk till själva receptet finns längre ner.
HELSTEKT OXFILÉ MED RÖDVIN- OCH VITLÖKSSKY SAMT TIMJANSKUM.


Foto: Lars Paulsson
Ingridienser
1,6 kg oxfilé
Salt
Svarpeppar
1 msk smör
Rödvinssky
3 st hela vitlökar
2 st gula lökar
Olivolja
1 dl strösocker
75 cl rött vin
1,5 dl koncentrerad kalvfond
6 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
25 g smör
Svartpeppar
Timjanskum
3 dl vispgrädde
1 dl timjan
1 dl lättmjölk
Salt
Vitpeppar
1. Oxfilé: Bind eventuellt om filén med bomullssnöre för att få en fin rund form. Strö på salt och peppar. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Kyl den snabbt. Hit går att förbereda.
2. Ta fram filéerna i god tid och låt dem bli rumsvarma, ca 30 min.
Sätt ugnen på 175¨.
3. Stek dem mitt i ugnen ca 35 min tills innertemperaturen är 56°.
Låt köttet vila ca 15 min under folie innan det skärs upp i 20 skivor.
4. Rödvinssås: Sätt ugnen på 200°. Bryt vitlöken i klyftor och skär löken i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
5. Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca hälften.
Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.
6. Timjanskum: Koka ihop grädde och timjan tills hälften återstår.
Sila bort timjanskvistarna och häll ner mjölken.
- Hit går att förbereda -
Vispa såsen skummig under uppvärmning. Smaka av med salt och peppar.
http://www.alltommat.se/recept/Helstekt-oxfile-med-rodvin---vitlokssky-timjanskum-1005
SMAKLIG MÅLTID!!! Om ni vill ha tips på lite svårare och exklusivare mat så hör av er!!!
PUSSEN <33333333333333333333333333333333333333333333333333
HELSTEKT OXFILÉ MED RÖDVIN- OCH VITLÖKSSKY SAMT TIMJANSKUM.

Foto: Lars Paulsson
Ingridienser
1,6 kg oxfilé
Salt
Svarpeppar
1 msk smör
Rödvinssky
3 st hela vitlökar
2 st gula lökar
Olivolja
1 dl strösocker
75 cl rött vin
1,5 dl koncentrerad kalvfond
6 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
25 g smör
Svartpeppar
Timjanskum
3 dl vispgrädde
1 dl timjan
1 dl lättmjölk
Salt
Vitpeppar
1. Oxfilé: Bind eventuellt om filén med bomullssnöre för att få en fin rund form. Strö på salt och peppar. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Kyl den snabbt. Hit går att förbereda.
2. Ta fram filéerna i god tid och låt dem bli rumsvarma, ca 30 min.
Sätt ugnen på 175¨.
3. Stek dem mitt i ugnen ca 35 min tills innertemperaturen är 56°.
Låt köttet vila ca 15 min under folie innan det skärs upp i 20 skivor.
4. Rödvinssås: Sätt ugnen på 200°. Bryt vitlöken i klyftor och skär löken i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
5. Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca hälften.
Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.
6. Timjanskum: Koka ihop grädde och timjan tills hälften återstår.
Sila bort timjanskvistarna och häll ner mjölken.
- Hit går att förbereda -
Vispa såsen skummig under uppvärmning. Smaka av med salt och peppar.
http://www.alltommat.se/recept/Helstekt-oxfile-med-rodvin---vitlokssky-timjanskum-1005
SMAKLIG MÅLTID!!! Om ni vill ha tips på lite svårare och exklusivare mat så hör av er!!!
PUSSEN <33333333333333333333333333333333333333333333333333

Kommentarer
Trackback